INFORMACIJE O PREDMETU

"Časovi iz terotehnološkog upravljanja rizikom će se održavati utorkom od 14h do 18h.
Teorijski deo tj predavanja će svake nedelje profesorka Vesna Spasojević Brkić držati od 14h do 15h, nakon čega sledi pauza od 15 minuta. Od 15:15h kreću vežbe koje će držati asistent Tamara Golubović.
Kabinet profesorke Vesne je 419, a kabinet Tamare Golubović 404. Za detaljnije epodatke idite na http://ie.mas.bg.ac.rs/zaposleni/ "


Vesti

" "


26.2.2017.

"Na vežbama 28.2. proći ćemo kroz plan i program rada, strukturu bodova i testova u toku semestra, i podelićemo teme za prvu vežbu uz objašnjenje kako se radi. To je jedina vežba koju spremate kod kuće a prezentujete je sledeće nedelje na času. "


08.03.2017.

"Poštovani studenti, sledeće nedelje ćete opet držati prezentacije iz prve vežbe, svi koji nisu juče. Molim vas spremite ih svi, jako vam je važna ova vežba zbog vašeg mastera a i svega što vas čeka kasnije u životu. Juče su prezentacije bile super i svi su se dobro snašli. Nakon Prezentacija krenućemo da radimo na Paretu - to je druga vežba. Ponesite lap topove, ako dodjemo i do same izrade vežbe, trebaće vam. Ukoliko nemate lap top, ponesite svesku i lenjir. "


15.3.2017.

"Poštovani studenti, sa prvom vežbom smo završili. Ako na kraju ostane vremena, imaćete svi šansu da dopunite neku od vežbi koju ste preskočili. Prezentacije ste uglavnom uradili odlično.
Sledeće nedelje radimo ceo dan PARETO analizu. Ponesite lap topove, možda neko ipak da ponese produžni jedan, i prvo ćemo proći kroz teoriju i objašnjenje i primere kako se radi Pareto, a zatim ćete vi raditi vaš zadatak.

U prilogu se nalaze bodovi koje ste dobili na prvim vežbama. "


22.3.2017.

"Poštovani studenti, sledeće nedelje imate predavanja kod profesorke Vesne od 14h do 15h a zatim imamo vežbe. Svi koji imate lap top ga ponesite. Prodjite kroz prezentaciju druge vežbe koju smo radili prošli put, kako biste mogli da uradite zadatak kada dodjete. Zadatak ćemo raditi na času, i tada ću vam ga dati preko usb-a. Nakon toga ćemo proći Išikawa dijagram, i uraditi zadatke iz tog dela vežbi. "


28.3.2017

"Poštovani studenti, za sledeće vežbe je obavezno da svi donesu pareto zadatak koji nisu stigli da ga urade danas. I takodje da donesete uradjen drugi zadatak iz Ishikawa dijagrama, koji vam se nalazi na poslednjem slajdu drugih vežbi. Sledeće nedelje ćemo polako da krenemo sa trećom vežbom, koja se takodje sastoji od nekoliko različitih zadataka vezanih za ono što ste danas radili na predavanjima. Dobar deo ćemo proći opet - teorijski, a onda raditi zadatke. "


03.04.2017.

"Sutra, 04.04.2017. zbog dana studenata neće biti održana nastava iz Terotehnološkog upravljanja rizikom. Fakultet će istaći kada će se ovaj dan nadoknadjivati pa ćete biti obavešteni na vreme, a za sada nastavljamo po planu samo od sledeće nedelje umesto ove. "


12.04.2017.

"Poštovani studenti,

PRVI KOLOKVIJUM će biti održan 25.04.2017.

Sledeće nedelje je potrebno da svi koji nisu bili ove nedelje donesu uradjene zadatke iz Bloka dijagrama pouzdanosti (4 mala zadatka) i iz FMEA analize (2 zadatka).
Studenti koji jesu bili ove nedelje treba kod kuće da urade još drugi zadatak iz FMEA analize, definisan na poslednjem slajdu okačenog pdf-a ''Prezentacija trece vezbe - I deo''.
I ostali zadaci kao i objašnjenja se nalaze u ovom pdf-u.

Sledeće nedelje pregledamo sve to, i sve zaostale zadatke, završevamo FTA analizu i radimo zadatak iz nje, i onda se malo pripremamo za kolokvijum.
Molim vas da završite sve obaveze za sledeću nedelju što se tiče vežbi do sada, da za sve što vam nije jasno ili ne umete da uradite, da mi pišete na mail, ili pripremite pitanja za sledeću nedelju.
Tu smo za šta god treba, samo da se zajedno potrudimo da uradite kako treba prvi kolokvijum.
Od zadataka može da dodje sve što je radjeno na vežbama, i mogu da budu u različitim formama zadaci ali ništa van onoga što ste radili. Medjutim, jeste potrebno da razumete svaku vežbu, jer zadaci neće biti identični.
Iz teorije može da dodje bilo šta sa predavanja koja su sva okačena na sajtu. Bilo bi dobro da i to prelistate pre sledeće nedelje i izvučete pitanja ako ih imate.
"


19.04.2017.

"Poštovani studenti,
Prvi kolokvijum će se održati 25.04.2017. u 15h.
Sve zaključno sa trećim vežbama i petim predavanjem će doći na test. Biće oko desetak pitanja, otprilike pola će biti zadaci.
Molim vas spremite i teoriju i zadatke, iz iskustva znamo da ako studenti padnu prvi kolokvijum jako teško posle polože ispit, a ako prodju prvi kolokvijum skoro sigurno polože i to sa ok ocenom.
Mnogo će vam veće opterećenje biti pri kraju semestra nego sad, tako da molim vas spremite i teoriju (tako što ćete pročitati i naučiti većinu slajdova prvih 5 predavanja) i zadatke (tako što ćete provežbati sve ono od prošlog puta što smo radili i malo proći kroz domaće zadatke koje ste radili). Vidimo se sledeće nedelje, nije problem da malo zakasnite ako ne možete zbog posla, samo dodjite da polažete. "


27.04.2017.

"Postovani studenti,
Obilazak fabrike koji je obavezan u okviru predmeta i potreban da bi se uradila cetvrta vezba (koja je vise projekat nego vezba) je organizovan 05.05.2017. u 10h u Pharmaswiss-u koji se nalazi na adresi Batajnicki drum 5a. Okupicemo se tamo 5 minuta ranije.
Ovaj odlazak ce zameniti radnu subotu.
Uskoro cemo okaciti rezultate kolokvijuma i bodova sa vezbi do sada. "


30.04.2017.

"Poštovani studenti,
Ispod su zakačeni rezultati sa vežbi i testa. Odlično je uradjen test. Pregledajte tabelu, ako ima nešto što vam nije jasno, pišite mi na mail ili ćemo videti na sledećim vežbama.
Ne zaboravite u petak 5.5 da se nalazimo ispred Swiss-a.
Lepo se provedite za praznik! "


11.05.2017.

"Postovani studenti,
Okacena vam je potrebna prezentacija za prvi deo projekta za sledecu nedelju.
Ono sto je potrebno da kod kuce zavrsite su tri tacke:

1 Uvod – stranica A4 formata opisa Swiss-a, pola podaci zvanicni sa internet, pola ono sto ste sami videli da opisete i date svoje misljenje

2 – Napravite dokument *Politika menadzmenta rizikom*, takodje na jednoj A4 stranici, po uputstvu iz prezentacije, po objasnjenjiama sa casa i po primerima datim u folderu ‘’1 politika menadzmenta rizikom primeri’’. Zadatak je da zamislite da vi u Swiss uvodite STANDARD ISO 31000 (standard za menadzment rizikom), i da za Swiss pravite ovaj document po objasnjenim pravilima.

3- Napravite document *Procedura za sprovodjenje FMEA*, na 3 do 4 stranice A4 formata po uputstvu iz prezentacije i po objasnjenjiama sa casa.
Mozete praviti ovaj document na dva nacina:

a) Za Swiss, gde biste sami izabrali gde bi se primenjivao FMEA i sami osmislili primer
b) Za fabriku IPM (industrija precizne mehanike) za koju imate word fajl ‘’2 procedura IPM’’ u kome vam se nalaze svi potrebni podaci da napravite proceduru za IPM za sprovodjenje FMEA.

Radite ove tri tacke, i za sad ne mislite o ostalim tackama. Morate da procitate celu prezentaciju lepo, da shvatite sta vam je zadatak i sve lepo pregledate jer bez toga necete moci da uradite projekat. Dobra vest je da imate puno lufta sa bodovima pa ne morate ceo da uradite ali zavrsite ove tri tacke kako treba.

Okacen vam je i word fajl ‘’PharmaSwiss info’’ kao i Stefanova prezentacija o Swiss-u, odakle mozete uzeti informacije vezane za Swiss a potrebne za ove tri tacke.BITNO OBAVESTENJE - Da biste polozili ispit morate na oba testa da osvojite preko 50% poena, tj preko 12,5 poena. "


17.05.2017.

""Potrebno je uraditi akt o proceni rizika za radno mesto koje izaberete, može da bude iz Pharmswiss-a, neko radno mesto koje ste videli, a može da bude i iz vaše firme ukoliko ste zaposleni. Procena rizika za izabrano radno mesto treba da izgleda jako slično ko u pdf primerima 1 i 2, samo ne raditetabele 3.1 i 3.2. Sve ostalo treba da napišete za vaš primer, prema uzoru na ove primere. Informacije koje nemate izmislite. Sledeće nedelje pregledamo celu vežbu - videti 'prezentacija četvrte vežbe prvi i drugi deo' zab uputstva, molim vas da svako radi za sebe, naročito vodite računa da ne uzimate prošlogodišnje radove i kopirate, pa čak ni ranijih godina, pošto se to prepozna i neću moći da vam dam bodove na to. Takodje sledeće nedelje možemo da prodjemo malo kroz predavanja za drugi test da vidimo da li ima nešto da vam je ostalo nejasno. " "


24.05.2017.

"Poštovani studenti,
Drugi test će biti održan 30.05.2017. u 15h časova. Tada možete doneti i četvrtu vežbu na pregled. Od zadataka neće biti klasični zadaci kao što su bili na prvom testu ali su moguća pitanja tipa da date primer Politike menadžmenta rizikom, primer procedure neke ili primer akta o proceni rizika. Znači skraćena varijanta onoga što ste radili kao deo četvrte vežbe. Uskoro će vam biti okačeni svi bodovi sumirani do sada, a u tabeli će biti naglašeno koliko je maksimalno bodova moglo da bude dobijeno. Ako imate pitanja svratite do nas ili nam pišite na mailove. "


31.5.2017

"Rezultati kolokvijuma: br. indeksa br bodova 1219/16 16 1169/16 7.5 1209/16 0 1033/16 17.5 428/09 2 1228/16 20 1230/1612.5 1231/16 12.5 "


01.06.2017.

"Postovani studenti, doslo je do greske sa bodovima. Dva kolokvijuma su bila spojena zato sto je jedan predat u rasparenim listovima. Svejedno, posto do danas nismo utvrdili o cemu je rec a popravni je vec sutra, odlucili smo da svima na drugom testu (i ovom koji je bio u utorak i popravnom u petak - ali samo na drugom testu) kriterijum za prolaz bude 7 poena.
Izvinjavamo se kolegama na nelagodnosti i savetujemo za naredne kolokvijume da spoje svoje papire i radove na neki nacin, bilo heftalicom ili spajalicom, i naglasavamo da za popravni test u petak u 15h su obavezne ispitne sveske! "


01.06.2017.

"U prilogu se nalazi tabela sa trenutnim bodovima.
Jedan projekat (cetvrta vezba) je predata bez potpisa. Ako nekom fale bodovi (ako nisam to vec pregledala ranije) neka se javi.
Takodje, ako neko misli da su mu pogresno uneseni bodovi neka dodje sutra u 15h. "


05.06.2017.

"U prilogu su konacni bodovi i ocene.
Na ispit možete izaći u roku i polagati oba kolokvijuma odjednom, pri čemu vam se poništavaju bodovi prethodno dobijeni na kolokvijumima ali ostaju bodovi dobijeni na vežbama. "


LITERATURA

Prezentacija prve vezbe
Prvo predavanje
Drugo predavanje
Treće predavanje
Četvrto predavanje
Prezentacija druge vežbe
Izrada Pareto dijagrama u Excelu
Peto predavanje
Prezentacija trece vezbe - I deo
Vezba za prvi TEsT
TEROTEHNOLOŠKO6
Bodovi sa vežbi i testa
1 Politika menadzmenta rizikom primeri
2 procedura IPM
PharmaSwiss info
Pharmaswiss prezentacija
Prezentacija cetvrte vezbe prvi deo
Prezentacija cetvrte vezbe drugi deo
Swiss iz akta
Primer 1
Primer 2
TEROTEHNOLOŠKO7
TEROTEHNOLOŠKO8
TEROTEHNOLOŠKO9
TEROTEHNOLOŠKO10
TEROTEHNOLOŠKO6a
TEROTEHNOLOŠKO7a

Kontaktirajte Nas

Faks: (+381) 011/337-0364

Tel: (+381) 011/3302-347

Katedra za Industrijsko Inženjerstvo, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu